11 maart, 2016

Boedapest #3

Dag lieve vrienden van het internet.

Vandaag weer eens wat anders. Ik verbleef de afgelopen dagen namelijk niet in Boedapest, maar in Praag. Praha. Prague. De hoofdstad van Tsjechië, je weet wel. Nadat de eerste maand in Boedapest erop zat en er een 5-dagen-durend-weekend aan zat te komen, vonden Yvet en ik het wel tijd voor ons eerste Oost-Europa tripje. Praag it is!
Voor Yvet was het de eerste keer naar Praag, ik was er al eens geweest in een ver verleden (2012). Aangezien we natuurlijk armzalige studenten zijn, gingen we een dag voor vertrek op zoek naar de goedkoopste bustickets en het goedkoopste hostel. Bij elkaar kostte dit ons nog geen €60, waardoor het idee ontstond om er een budgetweekend van te maken. Oftewel: bij aankomst allebei €50 pinnen en hier 4 dagen van leven (ontbijt, lunch, diner, uitgaan en andere activiteiten). Ik zal jullie alvast een spoiler geven: het is ons gelukt. Hoe, dat ga ik jullie in deze post verklappen. 

Op vrijdagochtend namen Yvet en ik, na 3 korte uurtjes slaap, om half 6 de tram en metro om een uur later te beginnen aan de 7 uur durende busreis naar Praag. Gelukkig heb ik daar vrij weinig van meegemaakt, want ik heb de complete rit geslapen als een roosje. Eenmaal aangekomen kwamen we tot ons verdriet achter dat Praag nog steeds geen Euro's heeft en pinden we allebei ongeveer €50 in kronen. Aangezien de metro betekende dat we geen avondeten hadden, besloten we zwart te reizen naar ons hostel. Gelukkig overleefd. Eenmaal aangekomen bij Hostel Centre, checkten we in, maakten ons bed op en begonnen we aan onze eerste verkenningstocht met een (gratis gekregen!) kaart. We bezochten onder andere het 'Dancing House' die te zien is op de foto hieronder, waar ik naar aanleiding van mijn eindexamen in kunstgeschiedenis altijd nog een keer heen wilde. Kon ik mooi van mijn lijstje afstrepen. Voor de rest hebben we die dag tot aan de Karelsbrug gelopen en zijn we gestrand in een Tesco waar we ontbijt en snacks voor 3 dagen kochten. Oh, en wijn. 
Na een fijne avondmaaltijd bestaande uit een kan bier en een gedeelde pizza hawaii (zoveel honger hadden we niet, scheelde geld), was het tijd om het nachtleven van Praag te verkennen. Aangezien we hier heel slim geen research naar gedaan hadden, belandden we last-minute op een 80's/90's videoparty a.k.a. een feestje met muziek die ik herken van mijn moeder, met een gemiddelde leeftijd van 40. Helaas hadden we beiden €4 opgeofferd aan entree, dus besloten we te blijven. Met een uurtje waren de meeste mensen compleet van de kaart (behalve wij dan) en lachten wij ons kapot om één of andere malloot naast die dacht dat hij Michael Jackson was. Nog een uur later stonden we vooraan te doen alsof we Britney Spears waren. Eindoordeel: mooie avond.
De volgende dag was het, na een redelijke nachtrust, weer tijd voor sightseeing. We hadden gelezen dat er in een Praag een 'free walking tour' was. Het woord 'free' klonk ons als muziek in de oren dus liepen we, na een klein ontbijtje, richting het centrum. Beste beslissing ooit. De tour duurde 2,5 uur en werd geleid door een man wiens naam ik niet meer weet, maar het was iets met pis (waar een aantal meisjes in de groep iets te hard om lachten). Hij begon met zijn levensverhaal, wat al een tour opzich was en nam ons daarna mee om 'Magical Praha' te ontdekken. Dit was zo leuk! De man had fantastische verhalen bij gebouwen waar je normaal gesproken totaal langs zou lopen. Aan het einde kon je hem tippen, maar aangezien wij niet zoveel geld te besteden hadden, gaven we hem een paar euro en wat Nederlandse drop. Vond hij prima. Nadat we een stel vervelende Duitsers van ons af geschud hadden, gingen we terug naar het hostel. Onderweg kwamen we een chinees restaurantje tegen waar je voor €3 een bord kip met rijst kon eten. Prima!

Die avond gingen we naar een toffe nachtclub waar een technofeest was, wat ontzéttend leuk was. Het viel ons wel op dat je in Praag tijdens het uitgaan overal binnen mag roken, wat we irritant vonden omdat we steeds stikten en verbrand werden tijdens het dansen. Desalniettemin vonden we dat we wel een kan bier verdient hadden na 2 dagen strijden. Dat gleed als water naar binnen. Minpuntje van de avond was dat we die vervelende Duitsers weer tegen kwamen, maar goed. Kleinigheidje hou je toch. Geen idee hoe laat we thuis kwamen maar meer dan 3 uur slaap hadden we niet want... We hadden het geweldige idee om vroeg op te staan om naar het kasteel te lopen (kasteel staat op een hoge berg, geen geld voor de tram a.k.a. doodgaan) en wie a zegt moet b zeggen dus wij die berg op. Eenmaal boven was het de trip zéker waard! (zie de laatste twee foto's voor het uitzicht). Hierna zijn we nog naar een koffietentje geweest. Door de brakheid waren we even helemaal klaar met het budget en wilden we gewoon een warm drankje. Hierna gingen we naar huis voor een 'powernap' om vervolgens rond 9 uur te gaan eten. Toen we wakker werden was het 3 uur 's nachts dus ja, laat maar dan. Scheelde wel weer een hoop geld! De volgende ochtend moesten we voor 11 uur het hostel verlaten en hadden we nog zo'n 3 uurtjes tot we richting de bus moesten. We hebben toen minstens een uur gezocht naar de Lennon Wall. Man, man, man. Hadden ze niet even een bordje kunnen neerzetten? Maar goed, eenmaal gevonden was het wel een prachtmuurtje. Tot slot hebben we bij een vegetarisch restaurantje wat nacho's gegeten en zijn we vertrokken toen de ober voor de tachtigste keer kwam vragen of we écht geen hoofdgerecht wilden. Om 3 uur namen we de bus terug naar Budapest en rond 10 uur stonden we weer op metrostation Népliget. Nog nooit zo blij geweest om Hongaars te horen. Eindoordeel: heerlijk weekend gehad. Het plan is om nog meer tripjes te maken, want deze is goed bevallen!   
Alle foto's gemaakt met een Canon EOS 55D

Geen opmerkingen: